24 april

Big Bus New York

Ondanks het tijdsverschil  hebben we goed geslapen. Vandaag is eigenlijk net zoals al onze andere citytrips, we gaan eerst de stad verkennen met de Big Bus New York, een zelfde principe als de Hop on Hop off bus New York. Zo krijg je een goed overzicht van de stad. Overigens hebben we voor ons vertrek vanuit Nederland de NEW YORK PASS online gekocht (Lees hier meer over New York Pass met al zijn voordelen). Deze pas geeft je GRATIS toegang tot meer dan 90 attracties en misschien nog wel het allerbelangrijkste is dat je niet tot nauwelijks hoeft te wachten bij de verschillende bezienswaardigheden. Je hebt namelijk een aparte rij voor pashouders en die rij is aanzienlijk korter dan de rij voor niet-pashouders.


Klik op de foto om te vergroten

Times Square

We hebben de Big Bus New York route Down Town Red (rondje van 2,5 uur) genomen vanaf het beginpunt op Times Square (bij de M&M’s winkel). Als je overdag op Times Square bent zijn de lichten al indrukwekkend en dit wilde we graag in de komende dagen nog en keer in de avond zien.
We zijn door de verschillende wijken van New York gereden zoals NoHo, SoHo, Little Italy en China Town en uiteindelijk zijn we voor het eerst uitgestapt in het Financial District (stop nummer 12). Ons eerste doel was Ground Zero, 9/11 memorial museum en de Freedom Tower (het gebouw dat op de plek staat van de Twin Towers) en dat is vanaf stop 12 ongeveer 10 minuten lopen.


Klik op de foto om te vergroten

9/11 Memorial Museum

Het museum dat je een beeld moet geven van de afschuwelijke gebeurtenis in 2001. Ik kan je vertellen dat ze daarin meer dan geslaagd zijn. Eenmaal binnen wordt je gegrepen door de verhalen en videobeelden, maar ook persoonlijke bezittingen van mensen, brokstukken van de oude gebouwen als ook complete brandweerwagens en ambulances. Het 9/11 memorial museum is voor een deel gebouwd in de kelders van de ingestorte Twin Towers, dus de fundamenten, trappen en belangrijke stalen constructies zijn bewaard gebleven en kun je zien. Indrukwekkend!

Little Italy

Vanuit het 9/11 memorial museum zijn we naar Little Italy gelopen (40 minuten), door de verschillende kleine staten met oude gebouwen, om een authentieke Italiaanse lunch te nuttigen. Dat was best even zoeken want ook hier, net zoals op vele andere toeristische trekpleisters, wil iedereen een graantje mee pikken en hierdoor gaat de authenticiteit een beetje verloren. Ieder restaurant heeft wel een foto van een Italiaanse film scene zoals bijvoorbeeld The Gotfather, in zijn etalage hangen. Uiteindelijk hebben we heerlijk pizza gegeten in restaurant op een hoekje waarvan ik de naam ben vergeten.

Big Bus New York terug naar het begin

Vanuit Little Italy zijn we naar het oosten van Manhattan gelopen om weer bij halte 14 op te stappen van de Down Town Red route. Het midden oostelijke deel van Manhattan is niet zo bijzonder vandaar dat de bus hier ook geen enkele stop meer maakt. We stappen uit op de plek waar we dag ook begonnen zijn, namelijk Times Square.

Central Park

Vanaf dit punt kun je ook nog de tour “Up Town Route Blue” doen, als je er voor 18.00 uur bent, en dat hebben we net gered. Deze tocht rijdt o.a. helemaal rond Central Park. Eigenlijk het enige stuk van New York met een beetje (aangelegde) natuur. Een omgeving die een stuk minder druk en hectisch is dan de rest van de wijken in Manhattan. Aan de lange kanten van Central Park staan de oude gebouwen, dus geen wolkenkrabbers hier.
We zijn uitgestapt bij halte 23 en van hieruit terug gelopen door Central Park naar Times Square. Het was inmiddels schemerig geworden en bij de tijd dat we aan zouden kwamen op Times Square donker. En dat moet je een keer gezien hebben. Het ene mega tv-scherm nog veel groter dan de ander. Al die felle kleuren, informatie van bewegende beelden, een waar spektakel! Zo zijn we dag geëindigd.

TIP: New York combineren met Oost- of West-Canada, kijk hier